Proyecto de agroturismo en la comarca de Terra de Lemos (Galicia)

  1. Simón Fernández, Xavier
  2. Gil Pereiras, Carmen
  3. Carpintero, Pablo
Revista:
Pasos: Revista de Turismo y Patrimonio Cultural

ISSN: 1695-7121

Ano de publicación: 2011

Volume: 9

Número: 2

Páxinas: 353-365

Tipo: Artigo

DOI: 10.25145/J.PASOS.2011.09.031 DIALNET GOOGLE SCHOLAR lock_openRIULL editor

Outras publicacións en: Pasos: Revista de Turismo y Patrimonio Cultural

Resumo

The Project for the Recovery of Galician Intangible Cultural Heritage known as Ronsel Project intends to promote the reassesment and conservation of Galician Intangible Cultural Heritage or Patrimonio cultural inmaterial (PCI). The richness and complexity of heritage derived from a great variety of cultural and social expressions calls for the establishment of a wide action plan that proves capable of achieving the following basic goals: identification, documentation, research, protection, promotion, transmission and socialization of Intangible Cultural Heritage. The Ronsel Project, departs from the principle that it is possible to identify strategies of economic development based on the traditional knowledge and practices that allow for innovative ways of administering, thus contributing to guarantee the sustainable growth of the community and the conservation of its natural and social environment. The following article presents the activities financed by the INCITE program, thus offering a first assessment on designing tourism products based on intangible cultural heritage.

Referencias bibliográficas

  • Adam, K. 2004 “Entertainment Farming and Agri-tourism”. Business management guide. ATTRA. Disponible en http://attra.ncat.org/attra-pub/PDF/entertn.pdf
  • Álvarez, M. 2006 “Cultura y Turismo”, en I Congreso Argentino de Cultura. Disponible en www. congresodecultura. com.ar . Fecha de consulta. Enero 2008.
  • Ashwoth 1994 “From History to Heritage – From Heritage to Identity”, en: Gregory Ashworth e Peter Larkham (orgs.), Building a New Heritage. Londres, Routledge, pp. 13-30.
  • Besteiro, B. 2006 “El turismo rural en Galicia. Análisis de su evolución en la última década”.Cuadernos de Turismo, 17: 25-49.
  • Blanquer, D. 2000 “Régimen jurídico del turismo rural” en Blanquer Criado, D. (dir.):” Turismo 1999. II Congreso Universidad y Empresa”, Tirant Lo Blanch, Valencia, pp 601-640.
  • Bordas, E. 2003 “Hacia el turismo de la sociedad de ensueño: nuevas necesidades de mercado”. Disponible UOC. htttp://www.uoc.edu/dt/20219/index.
  • Cabana, A. 2008 “Tres tempos nun só tempo. As aldeas en Galiza. Arraianos. A vida nas aldeas NºVII, Xaneiro, pp 19- 26.
  • Cabrini, L. 2002 “Turismo, desarrollo rural y sostenibilidad” presentación en VII Congreso AECIT, Jaén 21 e 22 Outubro.
  • Cánoves Valiente, G., Herrera Jiménez L. y Villarino Pérez M. 2005 “Turismo rural en España: paisajes y usuarios, nuevos usos y nuevas visiones”, Cuadernos de Turismo , 15: 63-76.
  • Chías, J. 2004 El negocio de la felicidad. Desarrollo de Marketing turístico de Países, regiones , ciudades y lugares. Prentice Hall. Madrid.
  • Crosby, A. 1993 El desarrollo turístico sostenible en el medio rural. CEFAT Centro Europeo de Formación Ambiental y Turística. Madrid.
  • Crosby, A. y Prato, N. 2009 “Fundamentos y retos del turismo rural”. en Crosby, (ed.) Re-inventando el turismo rural. Gestión y desarrollo. Laertes, Barcelona. pp. 21-49.
  • De Rojas, C. y Camarero, C. 2008 “Visitors experience, mood and satisfaction in a heritage context: Evidence from an interpretation center”. Tourism management 29: 525-537.
  • Fraiz Brea, J. A. et al. 2007 Estudio de Mercado en destino turístico 2007: Ribeira Sacra. Facultade de CC. EE. e turismo. Campus Universitario de Ourense. Universidade de Vigo, 2007.
  • Fraiz Brea, J. A. et al. 2008 Estudio de Mercado en destino turístico 2008: Ribeira Sacra. Facultade de CC. EE. e turismo. Campus Universitario de Ourense. Universidade de Vigo, 2008.
  • García Canclini 1989 Las culturas populares en el capitalismo. México: Nueva Imagen.
  • García Henche, B. 2005 “Características diferenciales del Producto Turismo Rural”. Cuadernos de Turismo, 15: 113-133.
  • Grande Ibarra, J. 2001 “Análisis de la Oferta de Turismo Cultural en España.” Estudios Turísticos 150: 15-40.
  • Harvey, D. 1989 The condition of Posmodernity, Oxford, Blackwell.
  • Kapszuk, E. 2006 “ Turismo y cultura” , en I Congreso Argentino de Cultura. Disponible en www. congresodecultura. com.ar. Fecha de consulta 20/01/2008
  • Kirshenblatt-Glimblett, B. 2001 “La cultura de les destinations: teoritzar el patrimoni”, Revista de Etnologia de Catalunya, 14: 44-61.
  • Leno Cerro, F. 1993 Técnicas de evaluación del potencial turístico. Ministerio de Industria, Comercio y Turismo. Secretaría General de Turismo/Turespaña. Dirección General de Política Turística. Serie de Libros sobre Turismo Nº 2. Madrid
  • Lois González, R.C. 2007 “A nova política para o turismo nos espazos rurais de Galicia” en I Seminario Internacional de Turismo Rural realidade e perspectivas do turismo nos espazos rurais. Xunta de Galicia, pp. 7-19.
  • López López, A. 2005 “Oportunidades para el Turismo Cultural” en De Azcárate, T. ( coord.), Dialogo sobre Turismo, Diversidad Cultural y Desarrollo Sostenible, Instituto de Turismo Responsable. Forum Barcelona, Barcelona, pp. 253-262.
  • Pearce, P.L. y Moscardo, G.M. 1986 “The concept of authenticity in tourists’ experiences”. Australian and New Zealand Journal of Sociology, 22: 121-132.
  • Peixoto, P. 2002 “Os meios rural e a descoberta do património”. Oficina do Centro de Estudos Sociais CES, 75: 1-18.
  • Pereiro, X. y Prado, S. 2005 “Turismo e oferta gastronómica na comarca da Ulloa (Galiza): Análise de uma experiencia de desenvolvimento local”. Pasos, Revista de Turismo y Patrimonio Cultural, 3(1): 109-123. (www.pasosonline. org)
  • Pereiro, X. 2006 “Património Cultural: o casamento entre património e cultura”. ADRA Nº 2. Revista dos sócios do Museo do Povo Galego pp 23-41.
  • Pereiro, X. 2009 Turismo Cultural: Uma visião antropologica. Colección PASOS edita nº 2. Asociación Canaria de Antropología PASOS, Revista de Turismo y Patromonio Cultural. El Sauzal, Tenerife.Disponible en www. pasosonline.org .
  • Prats, Ll. 2003 “Patrimonio + turismo = ¿desarrollo?”. Pasos. Revista de Turismo y Patrimonio Cultural, 1(2): 127- 136.
  • Prats, LL. y Santana, A. 2005 “Reflexiones libérrimas sobre patrimonio turísmo y sus confusas relaciones”. En Santana A. y Prats Ll. (coords) El encuentro del turismo con el patrimonio cultural: concepciones teóricas y modelos de aplicación. Fundación el Monte, Federación de Asociaciones de Antropología del Estado Español, Asociación Andaluza de Antropología Sevilla, pp 9-25
  • Richards, G. 2004 “¿Nuevos caminos para el turismo cultural?”. En Interacció 2004. Centro de Estudios Culturales CERC, Barcelona pp1-15 disponible en www.diba.es/ cerc/arxinterac04/arcem1/richards/dipbarcelona
  • Roldán Martín A. 2004 “El Turismo Cultural: naturaleza y líneas de actuación”, en 6º congreso de turismo Universidad y Empresa. Turismo Cultural e Urbano. Tirant Lo Blanch.Valencia, pp 21-40.
  • Santana Talavera, A. 2000 “Lo rural como producto turístico.¿Algo nuevo brilla bajo el sol” , disponible en http://www.antropologiasocial.org/contenidos/tutoriales/anttur/textos/ ATexto12.htm
  • Santana Talavera, A. 2003 “Turismo Cultural, culturas turísticas”. Horizontes Antropolóxicos, 20: 31-56 .
  • Secretaría General de Turismo 2007 Turismo 2020. Plan del Turismo Español Horizonte 2020- Plan del Turismo español 0812. Documento ejecutivo. Ministerio de Industria, turismo y comercio.
  • Sparrer, M. 2007 Turismo no espazo rural e desenvolvemento. Estudo comparativo da provincia da Coruña e o Landkreis Wittmund. Xunta de Galicia.
  • Toppan, R. 2005 “Cultura y turismo como facetas de una estrategia de valorización del mundo rural en el marco de la economía del intangible y de las emociones” en De Azcárate, T (coord.) Dialogo sobre Turismo y Diversidad Cultural y Desarrollo Sostenible, Instituto de Turismo Responsable, Forum Barcelona 2004, Barcelona, pp 312-319.
  • Valdés Peláez ,L. 1995 “El turismo en la Unión Europea” Papers de Turisme, 17:.13-23.
  • Vogeler C. y Hernández E. 2002 El Mercado Turístico: estructura, operaciones y procesos de producción. Centro de estudios Ramón Areces, Madrid.
  • Weaver, D.B. y Fennell, D.A 1997 The vacation farm sector in Saskatchewan: a profile of operations. Tourism Management, 18: 357-365